Εταίροι

Επικεφαλής Εταίρος: Περιφέρεια Κρήτης

 

Η Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ως Επικεφαλής Εταίρος, εκτός από τη διαχείριση και τον συνολικό συντονισμό, στο πλαίσιο του έργου ΓΕΥΣΙΣ ΤΟΥΡ  είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας.

 

Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Γαστρονομίας που θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, σημείο πληροφόρησης και παραγωγής γνώσης σχετικά με τη γαστρονομία και την ποιοτική τοπική κουζίνα και δομή ουσιαστικής υποστήριξης των φορέων και των επιχειρηματιών για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού . Θα  προβάλει την Κρητική διατροφή και τα τοπικά προϊόντα μέσα από τη λειτουργία ειδικής έκθεσης και την υλοποίηση εκδηλώσεων, μαγειρικών επιδείξεων και δράσεων γευσιγνωσίας και οινογνωσίας.

 

Στο Κέντρο θα λειτουργεί εκθετήριο με επτά θεματικές γωνιές:

 • Κρητική δίαιτα
 • Κρητικός αμπελώνας
 • Ελιά και ελαιόλαδο
 • Λαχανικά, χόρτα, όσπρια και φρούτα
 • Κρητικά βότανα
 • Δημητριακά και προϊόντα ζύμης
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα ζωικής παραγωγής

Αν και η έδρα του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας βρίσκεται στο  Ρέθυμνο, και συγκεκριμένα στον παραδοσιακό οικισμό της Αργυρούπολης του Δήμου Ρεθύμνου,  οι  δράσεις και οι ωφέλειες που θα προκύψουν από τη λειτουργία του θα έχουν περιφερειακή άλλα και διασυνοριακή εμβέλεια, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη δομή στην Κύπρο.

ΕΤΑΙΡΟΣ 2: Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας

Το «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό την διάσωση, προβολή και διάδοση του προτύπου της Κρητικής Διατροφής αλλά και την πιστοποίηση ποιοτικών προϊόντων και χώρων εστίασης που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα. Η δημιουργία της εταιρείας έρχεται να καλύψει την ανάγκη για συντονισμένη προβολή και προώθηση της Κρητικής Διατροφής κάτω από το κοινό BRAND NAME «ΚΡΗΤΗ» και την προαγωγή των τοπικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και διεθνώς.

Στα πλαίσια του έργου «ΓΕΥΣΙΣ ΤΟΥΡ» το ΚΣΠ συμμετέχει με δράσεις που συντάσσονται στους στόχους για την προβολή και διάδοση της Κρητικής γαστρονομίας και φυσικά της διασύνδεσης της, με τον Τουρισμό ως ένα νέο τουριστικό προϊόν για το Κρητικό τουριστικό χαρτοφυλάκιο.

Συγκεκριμένα το ΚΣΠ ως εταίρος 2 υλοποιεί έναν οδηγό με πληροφορίες γαστρονομικού ενδιαφέροντος για τις 2 περιοχές στόχους, την ιστοσελίδα του έργου με όλες τις πληροφορίες και τα παραδοτέα, την πιλοτική εφαρμογή για το σήμα πιστοποίησης της κυπριακής Κουζίνας, στα πρότυπα του Σήματος Πιστοποίησης της Κρητικής Κουζίνας, το Κρητικό εδεσματολόγιο σε μορφή βάσης δεδομένων για εύκολη αναζήτηση. Επίσης, το ΚΣΠ έχει την επίβλεψη της διαχείρισης του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, την διοργάνωση ημερίδων και ενημερώσεων επιχειρηματιών, τον σχεδιασμό και την δημιουργία εκπαιδευτικού πακέτου πληροφοριών για την ανάπτυξη δράσεων γαστρονομικού τουρισμού από επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης και τουρισμού, και τέλος την δημιουργία θεματικού ντοκιμαντέρ για την προβολή της Κρητικής γαστρονομίας.

Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας

Πλατεία Ελευθερίας, Γραφείο  Ι16, ΤΚ: 71201, Ηράκλειο Κρήτης

T: 2813 400 350 | F: 2810 240 320 | W: www.cretan-nutrition.gr

Εταίρος 3: Δίκτυο Οινοποιών Ν. Ηρακλείου

Το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέμβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτημένη και συντονισμένη έκφραση των οινοποιών του Νομού Ηρακλείου. Παρότι το Δίκτυο περιορίζεται γεωγραφικά στον Νομό Ηρακλείου, οι δράσεις του έχουν παγκρήτια εμβέλεια και χαρακτηρίζονται από τη στενή συνεργασία με φορείς και επιχειρήσεις όλης της Κρήτης. Αναπτυξιακές Δράσεις μέσα από το ΓΕΥΣΙΣ ΤΟΥΡ

Σήμανση Δρόμων του Κρασιού

Η ενέργεια αυτή ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2012, καθώς τοποθετήθηκαν 184 ενδεικτικές πινακίδες, 20 οδικές πινακίδες, 10 πληροφοριακές πινακίδες και 2 πληροφοριακά κιόσκια στις περιοχές των Δαφνών και των Πεζών.

Κινητός Εξοπλισμός Έκθεσης

Κατασκευάστηκαν 20 περίπτερα πλήρως εξοπλισμένα για τις ανάγκες του έργου και γενικότερα για τη φιλοξενία φορέων και επιχειρηματιών που θα προβάλουν τη γαστρονομία και το κρασί. Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η δημιουργία κινητής και ευέλικτης υποδομής η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους εταίρους, όχι μόνο στο πλαίσιο του έργου, αλλά και στη διάρκεια της μελλοντικής τους συνεργασίας, καθώς και από άλλους Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου τοπικούς φορείς για την προβολή του γαστρο-οινικού τουρισμού.

Έκθεση “Γεύση και Οίνος”

Στις 4 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε η διοργάνωση έκθεσης “Γεύση και Οίνος” με θέμα την προβολή των γεύσεων και των κρασιών των δύο περιοχών σε στοχευμένο κοινό, όπως επαγγελματίες από τον χώρο του τουρισμού, της γαστρονομίας και του κρασιού, για να γνωρίσουν τα προϊόντα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο περιοχών. Επίσης, η έκθεση αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για τους επαγγελματίες από τον χώρο των τροφίμων και των ειδικών μορφών τουρισμού να γνωρίσουν επιμέρους δράσεις και συγκριτικά πλεονεκτήματα των εν λόγω περιοχών, όπως την ύπαρξη των Δρόμων του Κρασιού στην Κρήτη και την Κύπρο και να  πραγματοποιήσουν επαγγελματικές συναντήσεις με τους εκθέτες.

Επιμόρφωση επιχειρηματιών στην προώθηση των οινικών προϊόντων

Πραγματοποιήθηκε ένα σεμινάριο επιμόρφωσης και γευσιγνωσίας του οίνου όπου οι επιχειρηματίες εστίασης, εστιατορίων και ξενοδοχείων, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα των κρητικών ποικιλιών, να μπορέσουν να αντιληφθούν την αξιολόγηση του οίνου, ως προς το τι ακριβώς είναι μετρήσιμο και αξιολογήσιμο. Με τη λήξη του σεμιναρίου δόθηκε “Βεβαίωση Παρακολούθησης”. Στο σεμινάριο συμμετείχαν περίπου 80 άτομα.

ΕΤΑΙΡΟΣ 4: Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Τροόδους

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Τροόδους (ΕΤΑΠΠ Τροόδους) συστάθηκε τον Ιούλιο του 2005 και είναι Περιφερειακός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου.  Αποτελεί το συντονιστικό όργανο για την ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής του Τροόδους  και απαρτίζεται από εκπροσώπους των Κοινοτήτων της περιοχής Τροόδους και των κύριων τουριστικών επαγγελματικών συνδέσμων της περιοχής, των νέων και των αποδήμων, υπό την προεδρία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) .

 

Στο πλαίσιο του έργου ΓΕΥΣΙΣ ΤΟΥΡ η ΕΤΑΠΠ Τροόδους δημιούργησε το Κέντρο Γαστρονομίας και Οίνου Τροόδους που στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο στη Κοινότητα Βουνίου.

Σκοπός της δημιουργίας του Κέντρου είναι να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τα Κρασιά του Τροόδους καθώς και τα προϊόντα που παράγονται από το σταφύλι και το κρασί και αποτελούν τις βασικές παραδοσιακές γεύσεις του Τροόδους.

 

Στόχοι της λειτουργίας του κέντρου είναι:

 • Η ενημέρωση των επισκεπτών για τα Κρασιά του Τροόδους και η προώθηση όλων των προϊόντων που παράγονται από το σταφύλι.
 • Η δυνατότητα δοκιμής παραδοσιακών γεύσεων και κρασιών μέσα από οργανωμένες δράσεις γευσιγνωσίας και οινογνωσίας
 • Η γνωριμία με τις τοπικές συνταγές των παραδοσιακών γεύσεων και τις τεχνικές παρασκευής και διατήρησής τους
 • Η ενημέρωση και προώθηση των Δρόμων του  κρασιού που οργανώθηκαν στη περιοχή από τον ΚΟΤ
 • Η παρουσίαση του γαστρονομικού και οινικού πλούτου της Κύπρου και η ενημέρωση για τα αντίστοιχα σημεία ιδιαίτερου γαστρονομικού ενδιαφέροντος στο Τρόοδος

 

Το κέντρο απευθύνεται σε:

 1. Ντόπιους οι οποίοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα πράγματα για την Κυπριακή Ύπαιθρο και να γνωρίσουν καλύτερα τα τοπικά κρασιά, τα προϊόντα από το σταφύλι και τις παραδοσιακές γεύσεις.
 2. Μαθητές, φοιτητές ή ακαδημαϊκούς που ενδιαφέρονται να κάνουν κάποια μελέτη σχετική με την τοπική γαστρονομία ή τα τοπικά προϊόντα.
 3. Επισκέπτες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την Κυπριακή Γαστρονομία, τα προϊόντα και τις περιοχές γαστρονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται γύρω απ’ τα θέματα αυτά
 4. Δημοσιογράφους οι οποίοι επισκέπτονται την Κύπρο με στόχο να κάνουν κάποιου είδους αφιέρωμα (τουριστικό, γαστρονομικό, αναπτυξιακό), οπότε θα μπορούν να πάρουν μια πλήρη πληροφόρηση σχετικά με την παραδοσιακή διατροφή του Τροόδους, τα προϊόντα και τους φορείς, καθώς και τα προγράμματα που υλοποιούνται καθ’ όλο τον χρόνο

 

Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Βουνιού που αποτελεί τμήμα του Γυναικείου Συνεταιρισμού Τροόδους.

Η διαμόρφωση του χώρου επιτρέπει την απρόσκοπτη επίσκεψη από άτομα με ειδικές ανάγκες και περιλαμβάνει αίθουσα υποδοχής, χώρο προβολής και ενημέρωσης, κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων,  αίθουσα γευσιγνωσίας, κάβα και αίθουσα ευεξίας Wine – Spa.