1ος τρόπος

Υλικά:

 

½ – 1 ποτήρι νερού λάδι
1 κιλό σιτάρι σπασμένο
3 κιλά γάλα
λίγο αλάτι

ksp_366


Εκτέλεση:

Καθαρίζετε το σιτάρι, το αλέθετε στον χειρόμυλο και το περνάτε από σίτα (κνισάρα) για να φύγει το αλεύρι. Σουρώνετε, βράζετε το γάλα και το αφήνετε για 4 ημέρες, ίσως και περισσότερο ανάλογα με τον καιρό, να ξινίσει προσθέτοντας λίγο αλάτι και ανακατεύοντας από καιρού σε καιρό.

Τοποθετείτε το ξινισμένο γάλα στη φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτετε τον χόντρο τον οποίο ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να ψηθεί προσθέτοντας το λάδι καθώς βράζει. Τον κατεβάζετε από τη φωτιά και τον αφήνετε 8-10 ώρες να μουσκέψει. Έτσι νωπός μπορεί να καταναλωθεί, αλλά μια μεγάλη ποσότητα κόβεται σε κομμάτια, απλώνεται σε καθαρό πανί και ξηραίνεται τελείως στον ήλιο, γυρίζοντας τον από καιρού σε καιρό. Διατηρείται σε στεγνό και καθαρό μέρος για να μην πάρει υγρασία. Συνήθως στο μαγείρεμα αντικαθιστά ή συμπληρώνει το ρύζι στις σούπες, στα γεμιστά και σε άλλα φαγητά.

 

2ος τρόπος

 

Υλικά:

 

4 ποτήρια νερού ξινισμένο γάλα
1 ποτήρι αλεσμένο σιτάρι
100 γρ. λάδι
λίγο αλάτι

 

Εκτέλεση:

 

Αφήνετε το γάλα 10-15 ημέρες (σουρώνοντας κάθε ημέρα και προσθέτοντας γάλα φρέσκο) και προσθέτετε λίγο αλάτι. Μετράτε 4 ποτήρια ξινόγαλο και το βάζετε στη φωτιά να γίνει χλιαρό και ρίχνετε το αλεσμένο σιτάρι (που προηγούμενα έχετε κοσκινίσει ώσπου να φύγει το ψιλό) ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινο κουτάλι, ενώ συγχρόνως ρίχνετε και το λάδι. Η φωτιά πρέπει να είναι σιγανή. Όταν αρχίσει να δένει το κατεβάζετε και αφού κρυώσει το πλάθετε με το χέρι σας σε σβόλους, τους τοποθετείτε σε σανίδα και το αφήνετε στον ήλιο μέχρι να ξεραθούν.

Πηγή: Γραφείο Ενημέρωσης και Προβολής Γεωργικών Προϊόντων, Ηρακλείου