Γέμιση:

Εντόσθια χοίρου (σπλήνα, συκώτι, καρδιά) αμύγδαλα, σταφίδες, χόντρο ή ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κύμινο.

Εκτέλεση:

Διαλέγουμε έντερα χοίρου, τα πλένουμε καλά. Τα ρίχνουμε σε νερό με λεμόνι και τα αφήνουμε 3 ημέρες, αλλάζοντας το νερό κατά διαστήματα.

Βράζουμε τα εντόσθια και τα κόβουμε μικρά κομμάτια. Στο ίδιο νερό ψήνουμε το χόντρο ή το ρύζι. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε λίγο ακόμα. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα έντερα. Κάνουμε μερικές τρύπες στο έντερο μ” ένα πιρούνι.

Βράζουμε νερό στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο αλάτι.

Ρίχνουμε τις ομαθιές και ψήνουμε περίπου 1 ώρα.

 

Πηγή: Γραφείο Ενημέρωσης και Προβολής Γεωργικών Προϊόντων, Περιφέρειας Κρήτης

Ιστορικά χρήσιμα:

αιματίαι, ομαθιές

Χριστουγεννιάτικο φαγητό, γνωστό ευρύτατα στο Βυζαντινό κόσμο. Η καταγωγή του όμως ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα, όπου χρησιμοποιούσαν το αίμα των ζώων για τηπαρασκευή εδεσμάτων. Οι » αιματίαι» των Βυζαντινών παρασκευάζονταν από το παχύ έντερο των χοίρων, τα εντόσθια και το αίμα τους. Έβραζαν και έπηζαν το αίμα και στη συνέχεια γέμιζαν με αυτό τα έντερα στα οποία είχαν ήδη βάλει βρασμένα εντόσθια. Η εκκλησία απαγόρευσε (αυστηρά)τη χρήση του αίματος στα φαγητά. Από τον 15ο αιώνα φαίνεται να καθιερώνεται η παρασκευή του φαγητού σύμφωνα με το συνήθη τρόπο αλλά χωρίς το αίμα. Η ονομασία , όμως, διατηρήθηκε. Οι ομαθιές η αμαθιές μαγειρεύονται ακόμη και σήμερα στην Κρήτη.

Πηγή: Tasty tour