1ος τρόπος

Υλικά

1 κιλό σταφύλι σουλτανί
1 κιλό ζάχαρη
2-3 φυλλαράκια αμπερόριζα (Pelargonium odoratissimum)
ksp_081

Εκτέλεση:

Aφαιρούμε τα κοτσάνια από τα σταφύλια που προηγουμένως έχουμε διαλέξει να είναι φρέσκα και σκληρά. Τα πλένουμε και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα σε στρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη. Τ’ αφήνουμε μία νύχτα να κατεβάσει υγρά το φρούτο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Την επομένη βράζουμε το γλυκό μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι. Στο τέλος προσθέτουμε την αμπερόριζα, αφήνουμε να πάρει μία-δύο ακόμα βράσεις και κατεβάζουμε το γλυκό από τη φωτιά. Όταν κρυώσει, το τοποθετούμε σε καθαρά βάζα και το αποθηκεύουμε.

 

2ος τρόπος

Υλικά

1 κιλό και 280 γραμ. σταφύλια σουλτανίνα
960 γρ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
1  κουταλάκι χυμό λεμονιού
2  βανίλιες

ksp_035

Εκτέλεση:

Διαλέγουμε σταφύλια σκληρά και χονδρά. Τα καθαρίζουμε από τα κοτσάνια και τα πλένουμε σε άφθονο νερό. Τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν καλά. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν, ανακατεύουμε στην αρχή για να μη κολλήσει. Αφού βράσει και δέσει σε πυκνό σιρόπι, το βγάζουμε από τη φωτιά και όταν μισοκρυώσει, ρίχνουμε μέσα τα σταφύλια. Βράζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, ξαφρίζουμε και όταν δέσει το γλυκό, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και αφού πάρει 1-2 βράσεις, κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε της βανίλιες και αφήνουμε να κρυώσει.

Τοποθετείται κατόπιν στα βάζα

Σημ. Πρέπει να βράσουν τα σταφύλια σε δυνατή φωτιά, ώστε να δέσουν γρήγορα και να διατηρήσουν το κεχριμπαρένιο χρώμα τους.

Αν τα βράσουμε σε σιγανή ή μέτρια φωτιά,θα σκουρύνει το χρώμα τους, και τότε δεν θα είναι καλή η εμφάνιση.

Πηγή: Γραφείο Ενημέρωσης και Προβολής Γεωργικών Προϊόντων, Περιφέρειας Κρήτης