Μέλι

Το μέλι βρίσκεται στην πρώτη θέση της ζωής των Κρητών από την αρχαιότητα. Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του Μινωικού πολιτισμού είναι το κόσμημα που απεικονίζει τις δυο μέλισσες. Διάφοροι μύθοι και παραδόσεις από τότε πλαισιώνουν το μέλι. Η παράδοση της Κρήτης στην μελισσοκομεία οφείλεται στην υψηλής ποιότητας παραγόμενο μέλι διεθνώς αναγνωρισμένο. Είναι πολύ αρωματικό και το χρώμα του κυμαίνεται από χρυσοκίτρινο μέχρι ελαφρώς σκοτεινό με χρυσές ανταύγειες (πηγή: Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα, Νίκος και Μαρία Ψιλάκη). Παίρνει τα ιδιαίτερα αρωματικά χαρακτηριστικά από τα πλούσια αρωματικά φυτά και βότανα που υπάρχουν σε αφθονία στο Νησί. Το φυσικό μέλι σε μικρές ποσότητες μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από διαβητικούς μιας και στα σάκχαρα του δεν υπάρχει γλυκόζη. (πηγή: Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα, Νίκος και Μαρία Ψιλάκη).

 

1.      Θυμαρίσιο Μέλι:

Το θυμαρίσιο καταγράφεται ως ιδιαίτερη κατηγορία, λόγω των ξεχωριστών και έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών . Η παραγωγοί και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι αν αναμιχθεί ακόμα και σε μικρές ποσότητες (5%) με άλλο τύπο μελιού, επηρεάζει καθοριστικά το άρωμά του. Πολλές περιοχές της Κρήτης από τα Χανιά έως το Λασίθι, παρουσιάζουν ιδιαίτερα σημεία, συνήθως στην Νότια πλευρά του νησιού που φημίζονται για τα αρωματικά φυτά. Ένα από τα μυστικά του καλού θυμαρίσιου μελιού είναι η μεταφορά των μελισσιών σε αυτές τις ιδιαίτερες περιοχές 1-2 φορές μέσα στο παραγωγικό έτος.

 

2.      Πευκοθυμαρόμελο:

Ένα φυσικό μίγμα που παράγεται όταν η πρόσφατη συγκομιδή θυμαριού ακολουθείται άμεσα από μια αυξημένη παραγωγή μελιτώματος στα κοντινά πευκοδάση. Το δημοφιλέστερο μέλι στην Κρήτη, όπου παράγεται παραδοσιακά, δημοφιλέστερο ακόμη και από το θυμάρι, καθώς συνδυάζει τα αρώματα και τις γεύσεις και από τους δύο τύπους μελιών, αν και το ισχυρότερο θυμάρι επικρατεί κάπως, και είναι τόσο αργό όσο το πεύκο στην κρυστάλλωση. Το ίδιο ισχύει και για τη θρεπτική του αξία και τα οφέλη του στην υγεία.

Κανένα πρότυπο δεν υπάρχει ακόμα για το κρητικό πευκοθυμαρόμελό ως προς τη χημική σύνθεση και το ποσοστό γυρεοκόκκων του. Ωστόσο η γεύση του είναι τόσο χαρακτηριστική και αξέχαστη που αναγνωρίζεται εύκολα και επιλέγεται μεταξύ δειγμάτων πευκόμελου.

 

 

ΠΗΓΕΣ:

  1. Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, www.cretan-nutrition.gr
  2. Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα, Νίκος και Μαρία Ψιλάκη
  3. Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας